Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

Επεισόδιο με την Γεωργία Μποντού-Τοκαλή σε εκδήλωση στο Ανάκτορο της Δημητριάδος, χθες το βράδυ. Εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος του Δήμου Βόλου να απευθύνει χαιρετισμό σε συναυλία – αφιέρωμα στον Μάνο Χατζηδάκηκαι μόλις ανέφερε το όνομα του A. Μπέου, το κοινό άρχισε να την αποδοκιμάζει έντονα. Η ίδια, παρότι έχασε τα λόγια της, συνέχισε εν μέσω φωνών και αποδοκιμασιών την ομιλία της και άσκησε κριτική σε όλες τις προηγούμενες δημοτικές αρχές που, όπως είπε, δεν έπραξαν τίποτα για τον πολιτισμό. Τα γιουχαϊσματα συνεχίστηκαν. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα περιγράφει η δημοτική σύμβουλος Φωτεινή Κοκκινάκη στον προσωπικό της λογαριασμό στο FB. “Κάποιους σ΄ αυτή την πόλη τους φτύνουν και αυτοί νομίζουν ότι βρέχει…… Σήμερα το βράδυ βρέθηκα στα αρχαία ανάκτορα, στα Πευκάκια , όπου παρακολούθησα την συναυλία αφιέρωμα στον Χατζηδάκη με την Καμεράτα του Βόλου, και την Πασπαλά! Κάποιος είχε την φαεινή ιδέα να στείλει χαιρετισμό από τον (εν αγνοία) «δήμαρχο» Μπέο. Την ανάγνωση ανέλαβε να την κάνει η κυρία Μποντού Τοκαλή. Τι το θελε η έρμη. Το τι κράξιμο έπεσε δεν λέγεται. Το κορυφαίο ήταν όταν είπε ότι ο Μπέος είχε κάποια ανειλημμένη υποχρέωση και δεν μπορεί να παραβρεθεί…. Κάποιος φώναξε «είναι στην Πάολα!» και ο κόσμος έσκασε στα γέλια. Ξευτίλα χωρίς τέλος…”

Ο χρήστης e-thessalia.gr - Εφημερίδα "Θεσσαλία" κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.


***
Επεισόδιο με την Γεωργία Μποντού-Τοκαλή σε εκδήλωση στο Ανάκτορο της Δημητριάδος, χθες το βράδυ. Εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος του Δήμου Βόλου να απευθύνει χαιρετισμό σε συναυλία – αφιέρωμα στον Μάνο Χατζηδάκηκαι μόλις ανέφερε το όνομα του A. Μπέου, το κοινό άρχισε να την αποδοκιμάζει έντονα. Η ίδια, παρότι έχασε τα λόγια της, συνέχισε εν μέσω φωνών και αποδοκιμασιών την ομιλία της και άσκησε κριτική σε όλες τις προηγούμενες δημοτικές αρχές που, όπως είπε, δεν έπραξαν τίποτα για τον πολιτισμό. Τα γιουχαϊσματα συνεχίστηκαν.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα περιγράφει η δημοτική σύμβουλος Φωτεινή Κοκκινάκη στον προσωπικό της λογαριασμό στο FB.
“Κάποιους σ΄ αυτή την πόλη τους φτύνουν και αυτοί νομίζουν ότι βρέχει…… Σήμερα το βράδυ βρέθηκα στα αρχαία ανάκτορα, στα Πευκάκια , όπου παρακολούθησα την συναυλία αφιέρωμα στον Χατζηδάκη με την Καμεράτα του Βόλου, και την Πασπαλά! Κάποιος είχε την φαεινή ιδέα να στείλει χαιρετισμό από τον (εν αγνοία) «δήμαρχο» Μπέο. Την ανάγνωση ανέλαβε να την κάνει η κυρία Μποντού Τοκαλή. Τι το θελε η έρμη. Το τι κράξιμο έπεσε δεν λέγεται. Το κορυφαίο ήταν όταν είπε ότι ο Μπέος είχε κάποια ανειλημμένη υποχρέωση και δεν μπορεί να παραβρεθεί…. Κάποιος φώναξε «είναι στην Πάολα!» και ο κόσμος έσκασε στα γέλια. Ξευτίλα χωρίς τέλος…”

*****


«Η λαϊκή αγορά» του Μ. Χατζιδάκι από την Καμεράτα


Η «λαϊκή αγορά» του Μάνου Χατζιδάκι σε ενορχήστρωση Νίκου Κυπουργού θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Ανάκτορο της Δημητριάδος στα Πευκάκια Βόλου.
Καλλιτεχνικό γεγονός αποτελεί για την πόλη η συναυλία – αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι που συνδιοργανώνεται από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, στο Αρχαίο Ανάκτορο της Δημητριάδος στα Πευκάκια Βόλου, σήμερα Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στις 9.00 το βράδυ. Με τη συγκεκριμένη καλλιτεχνική δράση επιτυγχάνεται ένας διττός στόχος, η ανάδειξη ενός σημαντικού μνημείου της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης του Βόλου και παράλληλα η ανάδειξη της σημερινής πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης και η σύγχρονη καλλιτεχνική ταυτότητά της.
Από την Καμεράτα του Δημοτικού Ωδείου Βόλου υπό τη διεύθυνση του Ιωακείμ Μπαλτσαβιά θα παρουσιαστεί «Η λαϊκή αγορά», ένα από τα σημαντικότερα έργα του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη, σε ενορχήστρωση του Νίκου Κυπουργού με τραγουδιστές τους γνωστούς ερμηνευτές του χατζιδακικού έργου, την Έλλη Πασπαλά και τον Ηλία Λιούγκο. Πρόκειται για μία ιδιαίτερη καλλιτεχνική αναβίωση 30 χρόνια μετά την κυκλοφορία του ομώνυμου δίσκου το Δεκέμβριο του 1987.
Την εποχή εκείνη ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης και δημιουργός της Λαϊκής Αγοράς ανέθεσε στον Νίκο Κυπουργό μία νέα ενορχηστρωτική προσέγγιση στο έργο του. Ακριβώς τότε, στις 23 Δεκεμβρίου του 1987, ο Μάνος Χατζιδάκις υπόγραφε «από καρδίας» στο εσώφυλλο του συγκεκριμένου δίσκου: «Η λαϊκή αγορά είναι τόσο λαϊκή, όσο Ρωμαϊκή υπήρξε η προηγούμενη. Ιδιαίτερα μάλιστα σ’ αυτήν τη «λαϊκή», ο εκλεπτυσμός και η αισθητική της ενορχήστρωσης καθώς και η ερμηνεία των τραγουδιστών, δίνουν την εντύπωση μιας, ας πούμε, επίσκεψης του Κωνσταντίνου Καβάφη στη λαϊκή αγορά της Αλεξάνδρειας, κάπου μέσα στο Μεσοπόλεμο. Η λατρεία της λεπτομέρειας ενός λαϊκού σώματος. Αυτή υπήρξε και η ιδιοφυής σχέση του Νίκου Κυπουργού με το λαϊκοφανές υλικό μου. Λατρευτική, γεμάτη επιθυμίες κι ακριβές μουσικές μνήμες. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί αυτά τα τραγούδια μου με μια τόσο καινούργια μορφή, ύστερα από την εξαντλητική χρήση τους από τους λαϊκούς τραγουδιστές του ’60; Η δημοτικότις σπάνια συντηρεί τη διαχρονικότητα. Η ανάμνηση είναι αισθηματική και ασφαλώς παρέχει και μιαν ημερομηνία θανάτου. Γι’ αυτό υπήρξα από παλιά εχθρός της ανεύθυνης λαϊκής επιτυχίας. Κάθε φορά, έμενα σκυθρωπός στο χειροκρότημα. Είχα καταλάβει πως η λαϊκή επιδοκιμασία δεν ήταν ο στόχος μου. Και την εχθρεύτηκα… Φυσικά, περιττεύει να τονίσω πως η μυθολογία των τραγουδιών μου δεν υπήρξε ποτέ σχετική ούτε με τη ζωή μου ούτε με την πραγματικότητα…».
Οι συντελεστές
Στη συγκεκριμένη συναυλία θα ακουστούν 20 από τα 30 τραγούδια που γράφτηκαν στην περίοδο 1959-1975 και τα οποία συγκίνησαν και μεγάλωσαν τις επόμενες γενεές.
Συμμετέχουν οι μουσικοί της Καμεράτας του Δημοτικού Ωδείου Βόλου: Απόστολος Μητράς, Άντζελα Μπατίστα και Ασημίνα Χατζηαγγελάκη (βιολί), Γιώργος Σκίμπας και Βασιλική Αλεξίου (βιόλα), Θέμης Βαγενάς και Πέτρος Κανάνα (βιολοντσέλο), Νάνση Χατζή (κοντραμπάσο), Πέτρος Παππάς (φλάουτο), Στέλιος Κοτρώτσιος (κλαρινέτο), Έφη Μηνά (κόρνο), Κωνσταντίνος Γράβος (τρομπέτα), Αργύρης Μπατσκίνης και Μαρία Ζουμπέκη (κιθάρα), Ανίτα Λεφάκη (πιάνο) και Ανέστης Λουλούδης (μαντολίνο). Η καλλιτεχνική επιμέλεια ανήκει στον καλλιτεχνικό διευθυντή του Δ.Ω.Β. Ανδρέα Μιμαίο. Η σκηνική επιμέλεια στον ηθοποιό-σκηνοθέτη Γρηγόρη Γαλάτη.
Η πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο πραγματοποιείται από την οδό Πευκακίων παράλληλα με το παραθαλάσσιο μέτωπο του δρόμου προς Αλυκές, όπου υπάρχει σήμανση (ταμπέλα) για στροφή δεξιά προς το Αρχαίο Ανάκτορο, ενώ για τις ανάγκες στάθμευσης των οχημάτων των θεατών θα είναι ανοιχτό το γήπεδο πλησίον του αρχαιολογικού χώρου.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://doepap.gr/.
Δήμητρα Χαϊντούτη Ο,τι πιο τραγικό έχω δει...οι πολιτες πηδούσαν πάνω απο τις κορδελες που απαγόρευαν την ειδοσο στα αρχαια ευρήματα, και τα ποδοπατουσαν προκειμενου.να δουν τη συναυλία....ετσι αναδείχθηκε τελικά ο αρχαιολογικός χώρος!μηδέν παιδεία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου