Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΧΑΛΑΚΙΑ από υφασμάτινα ΚΟΥΡΕΛΙΑ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΧΑΛΑΚΙΑ από υφασμάτινα ΚΟΥΡΕΛΙΑ


Η...σύγχρονη εκδοχή της κλασσικής κουρελούς που γινόταν στον αργαλειό από κουρελάκια υφάσματος.

Αλλά και αυτά τα χαλάκια φτιαγμένα από κοτσίδες υφάσματος πλεγμένες από διάφορα παλιά υφάσματα, παλαιότερα ήταν πολύ συνηθισμένα και είναι πολύ πιο όμορφα από πολλά έτοιμα του εμπορίου για χρήση στο μπάνιο, στην κουζίνα, σε υπνοδωμάτια.

Θα χρειαστείτε: 
- υφάσματα από παλιά ρούχα ή λευκά είδη
- χοντρή βελόνα και κλωστή
- μια πετσέτα στο μέγεθος του χαλιού ή ένα κομμάτι χοντρή τσόχα ή όποιο άλλο μαλακό ύφασμα

1. Κόβετε τα υφάσματα σε λουρίδες πλάτους περίπου 3-5 εκατοστών, ανάλογα με το σχέδιο του χαλιού και το πόσο χοντρές θέλετε να γίνουν οι κοτσίδες.

2. Γαζώνετε ή ράβετε τις λουρίδες υφάσματος μεταξύ τους και επίσης ανάλογα με το σχέδιο "ανακατεύετε" ή όχι τα χρώματα, δημιουργώντας είτε ομοιόμορφες είτε ποικιλόχρωμες  μακριές  λουρίδες υφάσματος.


3. Πιάνετε την άκρη των υφασμάτινων λουρίδων με μια παραμάνα ή με κολλητική ταινία σ΄ένα σταθερό σημείο και τις πλέκετε δημιουργώντας υφασμάτινες κοτσίδες που επίσης στερεώνετε στο τελειωμά τους με κολλητική ταινία ή καρφίτσες.


Ο τρόπος που θα δουλέψετε σε ότι αφορά το μήκος και τον αριθμό των λουρίδων - κοτσίδων, εξαρτάται από τι σας εξυπηρετεί και από το σχέδιο του χαλιού. Π.χ αν πρόκειται για ένα χαλάκι με ομοιόμορφο σχέδιο και χρώματα μπορείτε να φτιάξετε γαζώνοντας ή ράβοντας μεταξύ τους τα επιμέρους κομμάτια πολύ μακριές λουρίδες και μόνον τόσες ώστε να πλέξετε μια μόνο κοτσίδα.
Για σχέδια πιο περίπλοκα, με διαφορετικά μοτίβα - χρώματα θα φτιάξετε όσες κοτσίδες απαιτεί το σχέδιο, που στην συνέχεια είτε θα ενώσετε ράβοντας μεταξύ τους ώστε τελικά να σχηματίσετε το χαλί από μια ενιαία μεγάλου μήκους κοτσίδα ή ενώνοντας ράβοντας την μία με την άλλη κατά τον τελικό σχηματισμό του χαλιού, ανάλογα πάντα με το σχέδιο.


Ένας έξυπνος τρόπος για να ενώσετε πλέκοντας διαφορετικά κουρελάκια ανάμεσα σε ίδια κομμάτια υφάσματος, είναι να κάνετε με ψαλίδι μια τρύπα στο τέλος μια λουρίδας, εκεί να περάσετε το επόμενο κομμάτι υφάσματος και να συνεχίσετε το πλέξιμο. 
Αυτό το τρυκ θα σας διευκολύνει πολύ αν τα περισσότερα υφάσματά σας είναι μονόχρωμα και θέλετε να δώσετε στις κοτσίδες ανά διαστήματα διαφορετικό χρώμα. 


4. Όταν ολοκληρώσετε το πλέξιμο, απλώνετε την πετσέτα, την τσόχα ή οποιοδήποτε μαλακό ύφασμα και ξεκινάτε να τυλίγετε-συναρμολογείτε πάνω του τις κοτσίδες σε σφιχτό σπειροειδή σχηματισμό, σε γραμμές ή σε όποια άλλη μορφή ανάλογα με το σχέδιο του χαλιού. 


Αν έτσι σας εξυπηρετεί και επιλέξετε πρώτα να σχηματίσετε ολόκληρο το χαλί και στην συνέχεια να το ράψετε πάνω στην πετσέτα, θα πρέπει ανά σημεία να στερεώνετε τις κοτσίδες με καρφίτσες, ώστε να είναι σταθερό και θα τις βγάλετε μετά το ράψιμο. 

Διαφορετικά ράβετε με χοντρή κλωστή πιάνοντας με μεγάλες βελονιές ανά σημεία και τις κοτσίδες μεταξύ τους και αυτές με το ύφασμα, σταδιακά κομμάτι κομμάτι ενώ δίνετε σχήμα στο χαλί.  



Και..

* To βασικό είναι να δημιουργήσετε σωστά και σφιχτά τις υφασμάτινες κοτσίδες.  


* Για τους λίγο πιο εξοικειωμένους με την ραπτική είναι προφανές πως μπορείτε να τροποποιήσετε λεπτομέρειες στον τρόπο κατασκευής ανάλογα με τα σχέδια όπως και να προσθέσετε διακοσμητικά στοιχεία π.χ να στριφώσετε μ΄ένα κομμάτι υφάσματος το τελείωμα πριν κόψετε το ύφασμα που πάνω του θα "στηθεί" το χαλί κλπ.

* Μ΄ένα κομμάτι χοντρό ναϋλον που θα κολλήσετε με ισχυρή κόλλα πάνω στην πετσέτα, ή όποιο άλλο ύφασμα επιλέξετε για το κάτω μέρος του χαλιού, θα αδιαβροχοποιήσετε εν μέρει την κατασκευή αν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στο μπάνιο ή την κουζίνα. 



* Αν τα υφάσματα που θα επιλέξετε πλένονται χωρίς να ξεβάφουν, το ίδιο ακριβώς μπορείτε να κάνετε για κάθε τέτοιο χαλάκι χωρίς φυσικά στίψιμο και σε όχι υψηλές θερμοκρασίες νερού. 

* Μια διασκεδαστική παραλλαγή, είναι αντί για ύφασμα να χρησιμοποιήσετε "κουρέλια" από πλαστικές σακούλες δημιουργώντας αδιάβροχα χαλάκια για το μπάνιο ή για την είσοδο. Θα τις κόψετε σε λουρίδες και θα δουλέψετε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Αρκεί να μην είναι από τις οικολογικές που σε λίγο χρονικό διάστημα διαλύονται  :) και φυσικά όσοι ξέρουν και προτιμούν το πλέξιμο μπορούν να πλέξουν τέτοια χαλάκια με χοντρές βελόνες χρησιμοποιώντας ως νήμα ...κουβάρια φτιαγμένα από κάθε είδους υφασμάτινα κουρέλια







Nα πως...
πηγή



How-To: Bathroom Rug from Fabric Braids

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου