Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Ποινικές διώξεις για συντήρηση βλαστοκυττάρων

Ποινικές διώξεις για συντήρηση βλαστοκυττάρων

Ποινικές διώξεις για συντήρηση βλαστοκυττάρων

Ιδιωτικές τράπεζες φύλαξης βλαστοκυττάρων χωρίς άδεια με τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς της πολιτείας να κλείνουν τα μάτια στο άνομο καθεστώς λειτουργίας τους, «φωτογραφίζει» η εισαγγελική έρευνα η οποία κατέληξε ήδη σε διώξεις σε βαθμό κακουργήματος.

Ένα ιδιότυπο εμπόριο ελπίδας μέσα από την εξαπάτηση χιλιάδων γονέων με αμφισβητούμενες επιστημονικές μελέτες συνθέτουν το θολό πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών φύλαξης βλαστοκυττάρων οι οποίες αλλάζουν χέρια εν μία νυκτί, με εικονικές μεταβιβάσεις, μόλις για 1 ευρώ.

Οι ποινικές διώξεις που άσκησε η Εισαγγελία αποτελούν την «κορυφή του παγόβουνου» αφού η έρευνα συνεχίζεται για τον καταλογισμό των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών που φέρουν οι υπάλληλοι του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) οι οποίοι, παρά την «άνθιση» των ιδιωτικών εταιριών φύλαξης βλαστοκυττάρων τα τελευταία χρόνια, δεν άσκησαν τον εποπτικό ρόλο με τον οποίο ήταν επιφορτισμένοι. Οι αρμόδιοι αυτοί υπάλληλοι του ΕΟΜ οι οποίοι άφησαν στην τύχη τους χιλιάδες γονείς που είχαν εμπιστευτεί τη φύλαξη των βλαστοκυττάρων των νεογέννητων παιδιών τους, ελέγχονται πλέον για παράβαση καθήκοντος.

Όλα ξεκίνησαν μετά την αναφορά του Συνηγόρου Καταναλωτή Λευτέρη Ζαγορίτη η οποία με αφορμή το λουκέτο ιδιωτικής εταιρείας βλαστοκυττάρων, ζητούσε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας ολοκληρώνοντας την έρευνα που διενήργησε προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος 19 προσώπων για απάτη κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία και άμεση συνέργεια σε απάτη. Όλα τα αδικήματα τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες το αδίκημα της απάτης συνίσταται, με βάση την έκθεση του Σώματος Ελεγκτών Υπηρεσιών Υγείας (ΣΕΥΠ):
 
-Στην παραπλάνηση των γονέων πως μπορούν  να συντηρηθούν πράγματι τα βλαστοκύτταρα επί τόσο μακρό χρονικό διάστημα, και να είναι αξιοποιήσιμα, χωρίς όμως να υπάρχει για αυτό καμία τεκμηριωμένη επιστημονική μελέτη που να το αποδεικνύει.

-Στο γεγονός πως η συγκεκριμένη «τράπεζα» μπορεί να είναι πιστοποιημένη από οργανισμούς του εξωτερικού, ωστόσο δεν είναι αδειοδοτημένη, όπως έπρεπε, από το Υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα, μετά την αναφορά του κ. Ζαγορίτη, η εισαγγελία διερευνά και αν το σύνολο των ιδιωτικών εταιριών βλαστοκυττάρων διαθέτουν άδεια από το υπουργείο Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου