Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Καλοκαίρι 2017. Αφιέρωμα - “Το νησί μου”. Η συγγραφέας Έρη Ρίτσου γράφει για τη "δική" της Σάμο

Άνθρωποι σε κίνηση, που γνωρίζουν τι θέλουν από τα καλοκαίρια τους. Άνθρωποι που μπαίνουν στη μνήμη τους και μας ξεναγούν σε προορισμούς της Ελλάδας που αγάπησαν, που δέθηκαν μαζί τους ή γεννήθηκαν πάνω τους. Αν η Ελλάδα είναι όμορφη δεν μπορεί… όμορφοι είμαστε κι εμείς. Η συγγραφέας Έρη Ρίτσου “επιστρέφει” στη Σάμο με δικές της λέξεις. Μας ξεναγεί στο νησί με τον δικό της τρόπο.
Γράφει η Ερη Ρίτσου
Σάμος, νησί του ανατολικού κεντρικού Αιγαίου, εντάσσεται αναγκαστικά στο βόρειο μια που περιφερειακός χωρισμός για κεντρικό Αιγαίο δεν υπάρχει. Μαζί με την Ικαρία και τα νησάκια των Κορσεών αποτελούν έναν νομό, ψιλοξεχασμένο, είναι αλήθεια, από την κεντρική διοίκηση. Το έχουμε συνηθίσει και ζούμε μ’ αυτό.
Μακριά απ’ τον Πειραιά, δεν θεωρείται «εύκολος» τουριστικός προορισμός. Ευτυχώς για μας και για όσους θέλουν να μας επισκεφτούν, φέτος έχουμε καράβια! Βέβαια 11 ώρες ταξίδι δεν το λες και λίγο και τ’ αεροπλάνο κοστίζει αλλά το ταξίδι αξίζει τον κόπο. Το νησί είναι όμορφο. Δεν είναι ιδιαίτερα τουριστικό, έτσι μπορεί κανείς να βρει και μη «πολιτισμένες» παραλίες, που δεν είναι δηλαδή πήχτρα στις ομπρέλες και στις καρεκλίτσες και να αισθανθεί πραγματικά «παιδί της φύσης».

Έρη και Γιάννης Ρίτσος κάποτε στη Σάμο
Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Αν για σας νησί σημαίνει ξεραϊλα, θα απογοητευτείτε. Η Σάμος είναι πράσινη. Παρ’ όλες τις πυρκαγιές απ’ τη δεκαετία του ’80 και μετά, παραμένει πράσινη, με πολλά δέντρα και λουλούδια γι’ αυτό και στην αρχαιότητα ήταν γνωστή και ως Παρθενία, Κυπαρισσία, Μελάμφυλλος, Φυλλάς, Ανθεμίς, Δρυσούσα, Δόρυσσα, Στεφάνη, Παρθενοαρούσα. Είναι ένας μικρός κόσμος που συνδυάζει τα πάντα. Ωραίες ακρογιαλιές, πεντακάθαρη θάλασσα, δασωμένες πλαγιές, φαράγγια με τρεχούμενα νερά και αιωνόβια πλατάνια, συνθέτουν ένα τοπίο με εναλλαγές και προσφέρονται για μπάνιο και χαλάρωση ή περιπατητικό τουρισμό. Μοναστήρια σκαρφαλωμένα σε δενδρόφυτες πλαγιές και αρχαιολογικοί χώροι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος περιμένουν τους επισκέπτες. Ορεινά χωριά με θέα τις πράσινες πλαγιές που κατηφορίζουν και ενώνονται με το γαλάζιο της θάλασσας και στο βάθος τα παράλια της Μικράς Ασίας ή τα νησιά των Δωδεκανήσων.

Έρη και Γιάννης Ρίτσος κάποτε στη Σάμο

-Λάτρεις και μη του οίνου θα δουν με ενδιαφέρον το ομώνυμο μουσείο στο Βαθύ ενώ οι θαυμαστές του «αρχαίου πνεύματος» θα ανταμειφθούν από το χαμόγελο του τεράστιου Κούρου μας στο εκεί Αρχαιολογικό Μουσείο καθώς και από την καταπληκτική (και μεγαλύτερη ίσως) συλλογή από Γρύπες. Στο Βαθύ υπάρχει επίσης και Βυζαντινό μουσείο με εικόνες που προέρχονται από τα μοναστήρια της Σάμου. Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πυθαγορείου έχει επίσης εξαιρετικά ενδιαφέροντα εκθέματα και βρίσκεται δυο βήματα από τον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου και το Ευπαλίνειο Όρυγμα, -μοναδικό δείγμα της τεχνολογίας των Αρχαίων, που άνοιξε και πάλι φέτος μετά από δυο χρόνια που παρέμενε κλειστό για εργασίες. Ανάμεσα στο Βαθύ και στο Πυθαγόρειο βρίσκεται το χωριό Μυτιληνιοί, όπου στο Παλαιοντολογικό Μουσείο του μπορεί ανάμεσα στα άλλα εκθέματα να δείτε και το «Καπλάνι της βιτρίνας» γνωστό σε όλους μας από το βιβλίο της Άλκης Ζέη.

Σε διάλογο με μαθητές σχολείων της Σάμου

-Πρωτεύουσά μας είναι το Βαθύ, χτισμένο στο βάθος του ομώνυμου κόλπου, διατηρεί τη γραφικότητά του. Ο φοβερός βομβαρδισμός των Γερμανών τον Νοέμβρη του ’43 το πλήγωσε γκρεμίζοντας τα πανέμορφα νεοκλασικά στην παραλία του, έγλειψε όμως τις πληγές του και τώρα καθρεφτίζεται στα νερά του κόλπου, μια δεύτερη υγρή, λαμπερή πολιτεία. Στο βόρειο μέρος του νησιού βρίσκεται και το Κοκκάρι, γραφικό παραθαλάσσιο χωριό, με όμορφες παραλίες, το πιο τουριστικό μέρος της βόρειας Σάμου. Το Καρλόβασι, εκτεθειμένο στο βοριά, έχει δίπλα του την πανέμορφη παραλία Ποτάμι, μόνο που στα γερά μελτέμια, τα κύματα προσφέρονται περισσότερο για σέρφινγκ παρά για κολύμπι. Τα παλιά πετρόχτιστα βυρσοδεψεία του Καρλοβάσου, που γνώρισαν κάποτε μέρες μεγάλης ακμής, γκρεμίζονται σιγά σιγά από τον χρόνο και τη θάλασσα που τα κατατρώει αλλά ο περίπατος ανάμεσά τους σε πάει σε άλλη εποχή.
-Για οικογενειακή επίσκεψη στο νησί προσφέρεται περισσότερο η νότια Σάμος με την πάντα γαλήνια θάλασσά της, είτε από τη μεριά του Πυθαγορείου, νότια ανατολικά είτε από τη μεριά του Κάμπου Μαραθοκάμπου νοτιοδυτικά.
-Τέλος, αλλά σημαντικό, θα φάτε νόστιμα και φτηνά, τόσο στο Καρλόβασι, στη γραφική πλατεία του Μεσαίου όσο και στα χωριά Μανωλάτες και Μυτιληνιοί (μιλώ μόνο για τα μέρη όπου έχω προσωπική πείρα) και θα πιείτε το εξαιρετικό λευκό ξηρό κρασί της Σάμου, που ίσως δεν είναι τόσο γνωστό όσο το γλυκό κρασί της αλλά που είναι εξίσου «γλυκόπιοτο».

Από τις εκδηλώσεις που κάνουν για τον Γιάννη Ρίτσου, πατέρα της Έρης Ρίτσου, φοιτητές της μουσικής σχολής του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Έρχονται κάθε χρόνο στο Καρλόβασι για το Ritsos Project. Εδώ κάποιοι από αυτούς στον λεγόμενο «θρόνο του Ρίτσου»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου